Як зрозуміти по прізвищу з якого регіону України ваші предки: розкриваємо секрет

Читать на русском
Автор
44456
Походження українських прізвищ Новина оновлена 20 лютого 2024, 11:44
Походження українських прізвищ. Фото Відкриті джерела

Так, коріння людей з прізвищем Кравчук йде з Волинської, Рівненської, Житомирської областей

Усі українські прізвища мають певну історію та можуть розповісти багато про предків. Деякі прізвища давали дуже бідним людям, інші ж прізвища мали лише дуже розумні українці.

А ще по прізвищу можна визначити з якого регіону України ваші предки. "Телеграф" проаналізував різні джерела та розібрався у тому, як це зробити.

Вважають, що більшість українських прізвищ закінчується на "-енко". При цьому прізвища, що закінчуються на "-ський", "-цький", "-жский" виключно польського походження. Експерти кажуть, що це негаразд.

Яких прізвищ найбільше в Україні

Виявляється, що прізвища із закінченням на "енко" як, наприклад, Бондаренко, Петренко в Україні не переважають. Серед корінних жителів країни питома вага носіїв прізвищ, що закінчуються на "-енко", коливається від 30% у Чернігівській області (це найвищий показник по областях) до 4% у Львівській області (найнижчий показник). Загалом в Україні вони не перевищують 15% усіх прізвищ. Тобто прізвищ на "-енко" хоч їх не найбільше в Україні, але вони мають найвищу питому вагу.

На другому місці серед українських прізвищ – із закінченням на "ук", як, наприклад, Дмитрук, Кравчук, Марчук, такі прізвища зустрічаються по всій Україні. До 30% носіїв таких прізвищ мешкає у Волинській, Рівненській, Житомирській областях.

Третє місце належить українським прізвищам на "-ський", "-цький", "-зький". Іноді можна почути, що це польські прізвища. Але це найпоширеніший стереотип. Експерти стверджують, що прізвища з таким закінченням характерні для багатьох слов’янських народів та означають місце походження їхнього першого носія.

Так, наприклад, українське прізвище Хорольський означає, що його носій був із відповідного міста Полтавщини, Уманського, Шпільського — відповідно з Черкащини, предок українця з прізвищем Ніжинський походив з Чернігівщіни тощо.

На четвертому місці серед українських прізвищ – "іменники". Це, наприклад, Дуб, Куниця, Стріха, Сало тощо. Такі прізвища поширені по всій Україні, але найбільше їх у Закарпатській області та на Полтавщині.

Раніше "Телеграф" перерахував прізвища, які вказують на те, що в людині були дуже високі люди.